Nasıl ATC Olunur ?

ATCO EĞİTİM / Nasıl ATC Olunur ?

Ülkemizde Hava Trafik Kontrolörü olmanın iki yolu vardır.

1:Eskişehirde bulunan Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol Bölümünü bitirmek.

Pilotaj ve Hava Trafik Kontrol Bölümü, Türkiye’de şu an için tektir. Okula her sene özel yetenek sınavlarıyla 10 kişi alınmaktadır. Eğitim süresi bir yılı İngilizce hazırlık ve dört sene olmak üzere toplam beş senedir. İlk iki yıl teorik dersler verilmekte, son iki yıl ise mesleğimizle ilgili olarak simülatör ortamında eğitim verilmektedir. Okula girebilmek için, o yıl için okulun açıkladığı ÖSS puanını geçmeniz gerekir.(Örneğin 150 puan gibi) Açıklanan puanı geçiyorsanız, yaşınızda tutuyorsa ve sağlıklı iseniz, okula bizzat başvuruda bulunabilirsiniz. (Başvurular Temmuz yada Ağustos ayı gibi hem gazetelerde hemde okulun internet adresinde ilan ediliyor). Başvuruda bulunan aday sayısı çok fazla olursa, ilk 300 kişi sınavlara çağrılır. Her sınav sonucunda eleme olduğundan dolayı, sınavın yapıldığı gün akşam saatlerinde kazananlar ilan edilir. Kazananlar bir sonraki sınava girebilirler. Sınavlar sonucunda sayı 20 kişiye iner ve son olarak mülakat sınavına alınırsınız. Mülakat sonrasında ilk on ve yedek on kişi açıklanır. İlk on kişi üniversitenin hastahanesinde kapsamlı bir sağlık taramasından geçirilir. Sağlıklı çıkanlar okula kayıt yaptırmaya hak kazanırlar. 

2:Devlet Hava Meydanları İşletmesinin sınavlarını kazanarak girmek.

Daha önceleri DHMİ sınav açıyor ve bu yolla Hava Trafik Kontrolörü yetiştiriyordu. Fakat 1999 yılı sonrasında Hava Trafik Kontrolörü alımını Devlet Memuriyet Sınavından yapmaya başladı. Bunun için bazı şartlar gerekiyor. Bu şartlar TC vatandaşı olmanız, 27 yaşından gün almamış olmanız, en az 4 yıllık bir yüksekokul yada fakülte bitirmeniz, ICAO şartlarına uygun sağlık raporu almanız (gözünüzün belli bir dereceye kadar bozuk olması, konuşmanızda pelteklik yada kekemelik olmaması, vücunuzda bir engel olmaması vb), güvenlik soruşturması sonrası hava trafik kontrolörü yapmaya uygun olmanız, yapılacak olan genel yetenek testlerinde başarılı olmanız (dikkat, algılama, üç boyutlu düşünme), kişilik testlerinde başarılı olmanız (motivasyon, karar verme, stres değerlendirme), vb. şartları var. KPSS’yi kazanmış ve Hava Trafik Kontrolörlüğünü tercih etmiş adaylar arasından alınan kişiler, bir yıl yoğunlaştırılmış Hava Trafik dersleri alıyorlar. Eğitim Ankara’da oluyor.

Her iki durumda da Hava Trafik Kontrolörü olabilmeniz için öncelikle devlet memuriyet sınavını kazanmış, gerekli puanı almış olmanız gerekiyor. DHMİ tarafından eğitime görenler eğitim sonlarında,Sivil Havacılık 
Yüksekokulu Mezunları KPSS sınavıyla yerleştirildikten sonra  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu Hava Trafik Kontrol Lisans sınavını en az 70 puan alarak kazanmak zorundadırlar. Bu sınav gelen talep doğrultusunda yapılıyor. Sorular ise yarı İngilizce, yarı Türkçe olmak üzere yapılıyor. Çıkan sorular görmüş olduğunuz derslerden test şeklinde, doldurma şeklinde veya uçak problemi çözme şeklinde 50 sorudan oluşuyor. Sınavını kazanamadığınız taktirde sonra yapılacak olan sınavlara girme hakkınız bulunuyor. Lisansı almanız için sınavda üç defa başarısız olmamanız yada 30 yaşından gün almamış olmanız gerekiyor.